Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drobo Gen2 not showing in Finder
01-14-2017, 12:09 AM
Post: #1
Drobo Gen2 not showing in Finder
I had to upgrade to Macbook 2016 running Sierra 10.12.2 recently as old MacBook Pro died.

I have been running Drobo Gen2 4-Bay (currently with 3 disks with 11% to go all green lights with one yellow). The Dashboard can find the Drobo and running latest firmware and dashboard.

Drobo doesn't seem to show up in finder and not mounting. Any advice appreciated - is it time to upgrade to Drobo 5C? Is it easy to migrate from Drobo Gen2 to Drobo 5c?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-16-2017, 07:58 PM
Post: #2
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
hi wendy,
there is migration path and procedure for the gen2 drobo, going to a drobo5c for example which can be found here:
http://www.drobo.com/resource-center/migration/

(i was able to migrate my diskpack from a drobo-S-gen2 into another replacement model and it went smoothly)

it might be worth trying to shutdown your drobo from dashboard, and to then restart the mac, and then the drobo one time, just to make sure in case it does become found again.

(and if you happen to have diskwarrior and are familiar with it you could also try running diskwarrior on your drobo gen2 in case it notices any problems that it can fix too)

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-17-2017, 04:20 AM
Post: #3
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
Thanks Paul - will give this a try!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-18-2017, 08:17 PM
Post: #4
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
ok thanks, please let us know how things go

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-18-2017, 02:22 AM
Post: #5
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
Try DiskUtility to list the drive, and see if it will mount from there.

Thanks,
Gary Sumlak
thumbprints Multimedia Inc.
http://www.thumbprints.ca

* Supporting Live Music to Support Live Musicians *
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-21-2017, 05:35 AM
Post: #6
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
Did you get this resolved? Looks like others are having issues with Drobo Gen 2 no longer mounting, but appear fine in Dashboard.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
05-07-2017, 04:13 PM
Post: #7
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
I'm having this same issue. I have the Drobo Gen2 4-Bay. It appears healthy in Drobo Dashboard and is mounted normally in Disk Utility. Repair Disk command in Disk Utility finds no issues.

I powered down the Drobo from Dashboard then restarted the iMac, but the issue persists.

Any other suggestions?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
05-08-2017, 05:45 AM
Post: #8
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
(05-07-2017 04:13 PM)featuringdave Wrote:  I'm having this same issue. I have the Drobo Gen2 4-Bay. It appears healthy in Drobo Dashboard and is mounted normally in Disk Utility. Repair Disk command in Disk Utility finds no issues.

I powered down the Drobo from Dashboard then restarted the iMac, but the issue persists.

Any other suggestions?

I bit the bullet and bought Disk Warrior for $129 ran it and it brought it back up.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
05-08-2017, 03:17 PM
Post: #9
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
thanks for your info larry about it fixing your issue,

hi featuringdave, am not sure if you happen to have access to diskwarrior, though in case not possible, what happens if you try powering down the drobo and mac like you did before, but to actually try keeping them powered off for over 5 minutes, and then trying again (also with another port if available).... a few times in the past i had some ports that got locked somehow, and doing that fixed it for me (on windows)

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
05-16-2017, 04:00 PM
Post: #10
RE: Drobo Gen2 not showing in Finder
I plugged the Drobo into an old mac running 10.6.8 to pull data off, then when I plugged it back into my current iMac it mounted properly. I don't know which step in the process resolved it or if the issue will come back, but it is resolved for the moment. Thanks for the guidance! It saved me shelling out $600 on the new Drobo
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: