Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GEN2 Data intact but missing volumes that used to be there
11-27-2016, 07:20 PM (This post was last modified: 11-28-2016 05:03 PM by sworth@vintageip.com.)
Post: #1
GEN2 Data intact but missing volumes that used to be there
Today I started up my computer and only one volume out of 6 on my GEN2 Drobo mounted, but that one volume is now read only and not all the files on it are available in the finder (111GB out of 1.1GB). The other volumes I had on this Drobo show up as unformatted volumes in Drobo Dashboard. However if I check the overall used space in Drobo Dashboard, it shows almost 6.5TB, the amount of data that is supposed to be on all the volumes together.

I tried restarting everything, swapping to another power adapter and Firewire cable, plugging in after the comp is started, and I ran Disk Warrior. Disk Warrior sees several of the missing volumes (along with phantom unformatted ones) but there doesn't seem to be any way to mount the missing volumes to repair them. I haven't run Disk Warrior on the one volume that is mountable yet because I don't want to cause more trouble unintentionally until I know how to fix this.

I know the data is on there. I just don't know how to access it or restore the missing volumes. I just ran Disk Warrior on all of the volumes two weeks ago and everything came up clean. The drives are all showing happy green and they are quite new, so I'm sure they are fine. I don't want to do anything to lose the data on here. Is this a hardware problem?

Can anyone offer a suggestion for how I should proceed to repair this problem?

Thanks!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-28-2016, 04:59 PM
Post: #2
RE: GEN2 Data intact but missing volumes that used to be there
Some explanatory screen caps...

System Info http://www.vintageip.com/pics/drobo00.jpg
System Info on Drobo http://www.vintageip.com/pics/drobo01.jpg
Drobo Dashboard Status http://www.vintageip.com/pics/drobo02.jpg
Drobo Dashboard Capacity http://www.vintageip.com/pics/drobo03.jpg
Drobo Dashboard Volumes http://www.vintageip.com/pics/drobo04.jpg
Disk Warrior Mounted Volume http://www.vintageip.com/pics/drobo05.jpg
Disk Warrior Unmountable Volume http://www.vintageip.com/pics/drobo06.jpg
Disk Warrior Invisible Unmountable Volume http://www.vintageip.com/pics/drobo07.jpg
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-28-2016, 09:25 PM
Post: #3
RE: GEN2 Data intact but missing volumes that used to be there
(just linking to your other post)
http://www.drobospace.com/forums/showthr...http://www.drobospace.com/forums/showthread.php?tid=147234&

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-29-2016, 10:43 AM
Post: #4
RE: GEN2 Data intact but missing volumes that used to be there
I had a similar issue back in 2009, and Disk Warrior ended up fixing the unmountable volume for me.

Disk Warrior will not modify your file structure (so they say) until you get to the end (after the scan) and click REBUILD, so it should be safe to run and learn what it would try to do.

I notice in your screen shots that all your volumes say "Drobo". Did you give them custom names at one point? I have noticed that sometimes Dashboard will forget the names of my volumes, but they still show up properly in Mac OS X.

--
Previous: 2 x Drobo (2nd gen). 2 x Drobo (3rd gen).
Current: 2 x Drobo 5C (5x3TB WD RED drives in each).
http://www.appleause.com - Occassional Drobo/hard drive ramblings.
http://www.subethasoftware.com - Other ramblings.
Des Moines, Iowa
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: