Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fresh GEN 3 is a brick? Help?
11-28-2014, 04:57 PM (This post was last modified: 11-28-2014 05:21 PM by jlangheine.)
Post: #1
Fresh GEN 3 is a brick? Help?
I posted this in another forum before I found this GEN 3 specific forum. Anyway, here goes:

I just received my order in the mail today for the Drobo Gen 3. I followed the instructions at drobo.com/start

First problem was the Drobo dashboard won't recognize the account I created on the site.
Second problem is Windows says the drivers were not successfully installed for the device.
Third problem, I googled "flashing blue lights" and followed these instructions: http://support.drobo.com/app/answers/det...r-wont-see

Ridiculously it says to wait 20 minutes for the device to be recognized.

I waited.

It's still flashing blue lights.

I bought a $300 box that flashes blue LEDS. Looking for technical support pushed me to these forums. Great. I searched this forum for "flashing blue lights" and it says no results.

Can anybody help at all?
I called tech support and it turned out the problem was that the GEN 3 arrives without the ability to recognize the included USB3 cable. You have to switch to a USB2 cable for the initialization process. Luckily, I happened to have one lying around.

Then you can switch back to the included USB3 cable after the Drobo is operating normally.

I'd delete this post but figured somebody else might have the same problem and this will help them.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-28-2014, 06:08 PM
Post: #2
RE: Fresh GEN 3 is a brick? Help?
Ok...after rebooting a few times the Drobo will not run with the supplied USB3 cable. Works fine with USB2 though.

Any solutions for this would be appreciated.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-03-2014, 01:06 PM
Post: #3
RE: Fresh GEN 3 is a brick? Help?
hi, i wonder if all gen3's require a usb2 cable to be setup initially, or if a usb 3 cable will work (if there are no driver/compatibility problems on the computer)?

eg i had problems using esata to stuck with usb3 (on my drobo-s gen2)

(btw i have XP home SP2, a Drobo v1 with 2x 1TB/2x 1.5TB WD greens, & a bkp Drobo v2 with the same + a DroboShare: unused)
& a DroboS v2 with 3xWD15EADS &2x1TB in DDR mode on win7, & a drobo5D (all usb)
  • btw i did a sustained (write) operation for about 6 hours, and got 13.2MB / sec ...objection? "sustained" :)
    (16.7MB/s on a v2 & 47-96MB/s drobo-s)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-10-2014, 08:40 PM
Post: #4
RE: Fresh GEN 3 is a brick? Help?
(11-28-2014 06:08 PM)jlangheine Wrote:  Ok...after rebooting a few times the Drobo will not run with the supplied USB3 cable. Works fine with USB2 though.

Any solutions for this would be appreciated.

Can you confirm what the markings on your USB 3.0 cable show? Also, feel free to review the following KB article.

http://support.drobo.com/app/answers/det...http://support.drobo.com/app/answers/detail/a_id/541/kw

If you still have a support case open, please advise in the case what the marking shows on your USB 3.0 cable, as there is a chance we could RMA the cable.

Regards,

Drobo Support
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-04-2015, 02:09 PM (This post was last modified: 01-04-2015 03:05 PM by yspm.)
Post: #5
RE: Fresh GEN 3 is a brick? Help?
Same frustrating experience here with the USB v3.0 cable included in the Series 3 box. Boot up to flashing blue lights, extensive search for troubleshooting led to the same BS "wait for 20 minutes" advice, finally found this thread and the USB 2.0 cable solved my problem, or at least allowed the unit to be discovered. Maybe there is something strange about my USB 3.0 interface it does not like, (an add-on card), but dammit this should be prominent in the documentation, or at least the troubleshooting pages. Drobo has good feedback on B&H, I am disappointed.
UPDATE: USB 2.0 cable allowed discovery and format, yet swapping the USB 3.0 cable back in it was still un-discoverable. I unplugged and plugged the USB with the unit on and it was discovered. During BeyondRAID formatting the USB v3.0 had to be similarly unplugged and plugged to let formatting complete past the reset step. How is something like this released for general availability at the vendor? Don't they test?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: