Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 2 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drobo powers itself off after a few minutes of operation
09-18-2014, 07:23 AM
Post: #11
Sad RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
UPDATE:

After inserting each disk slowly one by one and apparently forcing the 5D into recovery mode, it ran with green and yellow blinking lights for almost two days. In Drobo Dashboard, under "Status", there was a progress bar that indicated 54 hours.

At one point after about one day, it unceremoniously restarted itself, causing the Mac notification "Drobo was removed improperly" (I can't remember the exact phrasing). But it restarted and remounted on its own without me touching it, and then went back into green and yellow blinking lights recovery mode for another day.

And now this morning, after a total of two days, the Drobo 5D has stabilized and shows all green, Good health, and is staying running stably.

Bill Moree
williammoree.com
campaignimages.com

PS:
This is using firmware 3.1.1.
Someone mentioned downgrading the firmware back to an earlier version. Before this solution, I had tried downgrading to 3.0.10, but the Drobo would not let me proceed, saying that the disks were using a newer version, and that I should update the Drobo firmware.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-29-2014, 01:37 AM
Post: #12
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
Having only purchased my 5D DAS in the last three/four months based on the high reviews it gets, I was fortunate to start from scratch. 4 WD Red 3TB drives. Installed onto a Mac with USB3 and Time Machine (no Thunderbolt cable in the pack Drobo (?) ) it has run 3.1.1 since almost without missing a beat.
I say almost - there are times when it pawers down overnight and I get an error message in the morning saying backup failed - however, if I unmount the DAS and reboot it runs normally - for about a month. Ironically, it's done so this morning, which is kind of why I'm here - not alarmed, just curious to see if others are experiencing similar issues...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-10-2014, 02:42 AM
Post: #13
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
I'm currently having this exact issue on my brand new Drobo mini that I just bought today and updated to 3.1.1. Worked fine for a couple hours, now it will shut itself off completely during data transfers after only a few minutes. Unusable. I've submitted a ticket and expect to hear back early tomorrow.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-27-2014, 05:42 PM (This post was last modified: 10-27-2014 05:44 PM by theoskgt.)
Post: #14
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
I'm having the same exact problem. Just opened a ticket with support. I hope they find a solution soon. My setup is:

Drobo 5D
5 - HGST Ultrastar 3.5-Inch 4TB
1 - Samsung 840 EVO mSATA 120Gb
Thunderbolt connection

I use it mainly on a MacMini but also on 2 different MacBook Pros every once in a while.
It seems like the time it actually stays connected and useable is decreasing with time.

Drobo Firmware 3.1.1
Drobo Dashboard 2.6.3
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-09-2014, 08:04 PM (This post was last modified: 11-09-2014 08:04 PM by theoskgt.)
Post: #15
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
I wanted to leave a feedback of my support experience here so other users can decide their course of action.

I've been in contact with the Drobo support for a few days sending them a few diagnostic reports and in the end they sent me what I assume is a test firmware version. After the installation my Drobo has been running stable for a week or so. So probably these fixes will be in an upcoming firmware release. So I encourage users with this problem to get in touch with Drobo support and open a ticket to get your situation sorted out.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-07-2014, 01:39 PM (This post was last modified: 12-08-2014 02:05 PM by buzzsailer.)
Post: #16
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
Getting similar issues as others here are my diags sent to drobo on support ticket I'm very surprised that i have seem to have resolved issue with swapping the drives with an other 5D using thunderbolt connector.


Done following diags

Have 2 way swapped psu stays with this unit.(S/N of swap unit).

Hard reset of unit with drives out same.

With 4 drives in stays up and connects to dashboard add number 5 and unit powers down.

Manually re-flashed firmware.

Have 2 way swapped hd with an other drobo unit issue is resolving with this unit running with no issue and other unit (S/N ) this unit is rebuilding the array with data accessible. I was not expecting this to work. Going to leave running overnight to see what happens.

Any advice or insight you can give both units are running the latest firmware. This unit was running WD RED 3TB WD30EFX-68A drives other unit was running Seagate 4TB ST400VN000-1H4 which are now swapped. (now two way swapped) both with mssd drives Known Good plexor 256GB this unit crucial 256GB

I'm now back where I started with this DOA unit that throws a tantrum and away to start trying to getting diagnostic reports :-( with no access to data at all. I'm not a happy bunny would be even less so if i was using this pro level kit as part of a business.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-10-2014, 02:54 PM
Post: #17
Exclamation RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
Hello,

I have the exact same issue hier! My ticket by support is created on 11/22/2014.

The people of drobo support are really on the case .. but they need time!

I receive from Drobo Support 2 custom firmware's but without any success and 3 days ago...

"Technical Support has determined that we need to replace your unit."

I'm now back where I started with this DOA unit to start trying to getting diagnostic reports.

With no access to data at all. I'm not a very happy for the moment!

My primary concern at this point is whether the drive-set can be "fixed," or will I be restoring from backup. If anyone in the community has anything to share concerning this issue while I continue to work with Drobo Support, I would appreciate it.

I use almost 5 years Drobo's without any problem. I have 4 pieces without any significant problem on the office and home.

But this ... is killing my and my business! Extremely frustrating. Hopefully this gets fixed soon.

Drobo Firmware 3.1.1s (7.254.69660)
Drobo Dashboard 2.6.3

Ps. Sorry for my bad english, it is not my native language!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-11-2015, 05:48 PM (This post was last modified: 01-11-2015 05:53 PM by peterjensen2.)
Post: #18
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
What is the resolution of all these self-power-off problems? Are all of you just giving up on Drobo or are you figuring out how to solve the problem? I'm having the same issue a good ten times now on my new Mac-driven 5D with the power suddenly shutting off about 100GB into a file upload. The lights go out but the fan continues to run. I've manually reflashed, done soft and pinhole resets, disabled spin down, tried different connection arrangements, etc. I will try to see if it's one of the drives that is bad...I've already pulled out the M500 240GB mSATA (which wasn't really speeding things up that much btw). Running the latest versions of everything in a 60-65°F room with no obstruction of the unit's airflow.

I will send this thing back if I can't get it stable. It isn't as fast as I hoped, but I was hoping that it would get faster as it self-optimized somehow. Plenty of people warn against anything Drobo and since this is such a frequent complaint with no clear resolution I'm seeing why.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-14-2015, 04:21 AM
Post: #19
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
Update: so far, it appears it may be a bad drive that is tripping up my Drobo 5D and making it shut off. Replacing the drives seems to have addressed the problem. So far...

Anyway consider seeing if you have a bad drive if you have this problem. The firmware should be updated to deal with whatever a bad drive trips up and causes the shutdown. It sounds like an unhanded exception...
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-01-2015, 05:02 PM (This post was last modified: 02-01-2015 05:05 PM by lokmoto.)
Post: #20
RE: Drobo powers itself off after a few minutes of operation
(01-14-2015 04:21 AM)peterjensen2 Wrote:  Update: so far, it appears it may be a bad drive that is tripping up my Drobo 5D and making it shut off. Replacing the drives seems to have addressed the problem. So far...

Anyway consider seeing if you have a bad drive if you have this problem. The firmware should be updated to deal with whatever a bad drive trips up and causes the shutdown. It sounds like an unhanded exception...

I'm having the exact same problem, I have 5 drives in my Drobo 5D. I took out the one at the bottom and it runs fine now. That drive was vibrating more than the rest of the hard drives.

Dear Drobo, please fix this issue...

been going back and forth with Drobo tech support for a few weeks and it is going no where.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump: